Poveste despre psihoterapie

DE CE IMI PLACE PSIHOTERAPIA PSIHANALITICA

Putem asemui psihicul unui om cu o casa cu multe, foarte multe camere. Poate cu un castel, suna mai frumos. Pe unele camere le cunoastem, le folosim zilnic. In altele nu am intrat niciodata.

Unii oameni folosesc in mod obisnuit doar 2 camere, altii 10. Cu cat folosim mai multe camere, cu atat folosim mai multe resurse, dezvoltam mai multe capacitati, experienta noastra de viata este mai bogata. La asta se refera cresterea, autocunoasterea, dezvoltarea personala: la folosirea cat mai multor camere. Si ar fi frumos sa functionam la capacitate maxima, nu-i asa?

Pe unele camere le-am mobilit noi insine – mobila din aceste camere reprezinta achizitiile noastre in plan intelectual, afectiv, relational. Alte camere au fost mobilate de altii pentru noi – aici gasim ceea ce parintii, bunicii, invatatorii, prietenii, agresorii etc au pus in noi.

Raportul dintre numarul camerelor mobilate de noi si cel al camerelor mobilate de altii defineste gradul nostru de initiativa, raportul activism/ pasivitate, lider/ subordonat, independenta/ dependenta, autenticitate/ inautenticitate.

A constientiza inseamna sa aducem lumina in camerele castelului nostru. Prin constientizare devenim mai luminosi.

Inca din copilaria timpurie, folosim multe camere pentru a depozita amintirile experientelor noastre, impreuna cu trairile asociate acestora. Multe camere contin amintiri fericite, iar starile asociate acestora sunt stari resursa. Ne intoarcem in aceste camere de fiecare data cand avem nevoie sa intram in contact cu resursele noastre.

Alte camere contin amintiri neplacute sau chiar traumatice, iar emotiile asociate acestora (frica, furie, ura etc) devin proprii nostri “dragoni interiori”. Inima nu ne da ghes sa ne confruntam cu acesti « monstri » si cautam sa ferecam cat mai bine usile acestor camere. Mai mult, in plimbarile prin castelul nostru, evitam sa ne apropiem de aceste camere pentru a nu auzi zgomotele produse de acesti dragoni in incercarile lor de a sparge usa.

Daca zgomotele devin prea puternice pentru a mai putea fi ignorate, teama ca acesti dragoni vor reusi sa sparga usa ne determina sa apelam la ajutorul unui psihoterapeut.

Cele mai multe psihoterapii ne vor ajuta sa punem cat mai multe zavoare la aceste usi, sa le dublam sau sa le zidim. Sa ne folosim de resursele pe care le avem pentru a tine monstrii inchisi. Si chiar vom reusi – pentru un timp. Spun pentru un timp, caci la un moment dat toate aceste eforturi ne vor epuiza fortele.

Oricum, trebuie sa avem in vedere faptul ca, acele camere care intemniteaza dragonii raman ocupate, nu le putem folosi …pentru a depozita comori, de exemplu; sau pentru a pofti oaspeti dragi sa ramana peste noapte. Dar cui ii mai pasa de asta cand dragonul sta sa dea navala peste noi?

Psihoterapia psihanalitica propune alta viziune. Ea spune stapanului casei: “Cu cat mai multe camere raman ocupate, cu atat capacitatea ta de a raspunde provocarilor vietii va fi mai redusa. Asta conduce inevitabil la alte experiente negative si implicit la alti dragoni care vor trebui sa fie intemnitati in alte camere. Si astfel, din ce in ce mai multe camere ale tale vor fi folosite pentru a intemnita dragoni.”

Ce-i de facut?

Solutia propusa de psihoterapia psihanalitica este ca stapanul casei sa se antreneze pentru a infrunta dragonii si a-i convinge sa paraseasca casa. Antrenamentul va fi lung si dificil. Stapanul casei va trebui sa se disciplineze, sa-si antreneze atentia si capacitatea de autoobservare, sa-si asume responsabilitatea ptru gandurile, spusele si faptele sale. Apoi, cand va fi pregatit, va deschide cate o usa si va infrunta dragonul din spatele ei. Va incepe cu cel mai slab dragon si va termina cu cel mai puternic. Fiecare camera cucerita va adaposti astfel o resursa. Si fiecare dragon cucerit ii va face un dar: propria lui energie + o lectie importanta despre viata. Stapanirea de sine merge mana in mana cu intelepciunea.


7 thoughts on “Poveste despre psihoterapie

 1. Theorema

  Ar trebui sa mai scrieti articole, scrieti foarte bine, convingator, profesionist, nu ati mai postat nimic din 2009 sau mi se pare? Felicitari!

 2. Tudor

  Pentru cei care-si pierd putinul timp cotrobaind prin singura “camera” cunoscuta si a carei impunatoare biblioteci nu le-a starnit interesul, restul “camerelelor” oferite de “specialistii” in psihanaliza nu fac decat sa le mareasca arealul cotrobairii inutile.

  Fara sa-l gasesti in complicatul labirint al putinului caruia ii este captiv, de unde trebuie sa-l extragi si sa-i oferi alternative real viabile, clientul este indreptatit sa considere ca diplomele si titlurile obtinute ne definesc a fi un alt tip de excroci care vand iluzii.

  Te rog sa reanalizezi “spusele”(vezi materialele) profesorilor pe care-i “citezi” si sa-mi ierti interventiile.

  Cu placere.

  1. Maria - Corina Bacalearos

   Este adevarat ca uneori am avut si eu senzatia cotrobairii inutile in cufarele din dotare ( eu nu am castel), dar am trait fascinatia experientei! De cele mai multe ori insa, in ultima vreme, am constatat ca alternativele real viabile exista pup si simplu, nu trebuie sa mi le extraga si sa mi le ofere cineva, ci doar sa ma bucur eu de descoperirea lor…:)
   Dar, spuneti si dvs., asta nu-i munca? Chiar daca e si distractie! :))
   Astazi sunt vesela pentru ca e ziua mea si ma maturizez cu inca un an!
   Ceea ce va doresc si dvs., cititorilor, cu drag! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s