MODUL DE LUCRU

Modul de lucru prezentat mai jos este modul specific de lucru in psihoterapia psihanalitica, conform cu recomandarile si regulile internationale referitoare la practica psihoterapiei psihanalitice.

I. INTERVIURILE PRELIMINARE

O psihoterapie psihanalitica debuteaza cu ceea ce noi, psihoterapeutii, numim interviuri preliminare: o serie de 3-5 sedinte care ofera posibilitatea celor doi protagonisti sa se cunoasca si sa evalueze oportunitatea de a lucra impreuna.

Este o perioada de proba in care cei doi se testeaza reciproc. Terapeutul evalueaza eligibilitatea persoanei pentru un astfel de demers: in ce masura are abilitatile minim necesare (ex. capacitate de autoobservare si de autoreflectie), inclinatie catre introspectie, motivatie puternica, seriozitate. Clientul, la randul sau, are posibilitatea de a-si face o idee despre cum se lucreaza in aceasta abordare si de a evalua masura in care poate beneficia urmand un astfel de demers.

Un alt factor extrem de important care trebuie evaluat este compatibilitatea celor doi. Un terapeut nu este dispus sa lucreze cu orice client si reciproc, un client nu se poate deschide in fata oricarui terapeut.

Relatia terapeutica este o relatie speciala, unica, ce intruneste conditiile paradoxului de a fi, asa cum spunea psihanalistul Thomas Ogden, in mod simultan cea mai intima si cea mai formala relatie posibila. Este intima in sensul ca psihoterapeutului ajungi sa-i comunici lucruri pe care nu le-ai mai spus nimanui niciodata (pe unele nu ai indraznit sa ti le spui nici macar tie insuti!); este formala in sensul ca distanta profesionala va fi mereu respectata, iar scopul sedintelor si rolurile profesionale mereu prezente in mintea celor doi.

II. CADRUL ANALITIC

sau, mai bine spus,

CONDITIILE CARE FAC SUCCESUL POSIBIL

Odata terminate interviurile preliminare, se degaja in mod firesc decizia de a lucra impreuna sau nu. Daca ambii decid sa lucreze impreuna, psihoterapeutul ii va prezenta clientului cadrul analitic – un set de reguli menite sa asigure buna desfasurare a procesului analitic.

Acest set de reguli se refera la locul in care se vor desfasura sedintele (cabinetul), la programarea, durata, frecventa si costul sedintelor,  precum si la reglementarea situatiilor in care clientul absenteaza de la sedinte.

Orice activitate, fie ea si un simplu joc de copii, are nevoie de reguli. Regulile ofera repere si sporesc sentimentul de siguranta. Absenta regulilor invita dezordinea si amplifica teama; vorbim de latura negativa a lui “totul este posibil”: adica tot felul abuzuri.

Regulile privesc conditiile exterioare ale procesului, dar invita la libertate totala in planul gandirii si al verbalizarii. Aici poti vorbi despre orice iti trece prin minte tocmai pentru ca, prin intermediul acestor reguli, s-a creat mediul propice pentru asa ceva.

II.1. PROGRAMAREA SEDINTELOR

Sedintele se programeaza astfel incat sa convina programului ambilor protagonisti.

Un aspect distinctiv, extrem de important, al psihoterapiei psihanalitice este faptul ca programarea sedintelor se pastreaza in timp.

De exemplu, se convine ca sedintele sa se faca in zilele de luni si joi, la ora 18. In fiecare saptamana, in zilele de luni si joi, la ora 18, vei veni la sedinta, iar terapeutul iti va rezerva aceste ore tie. Aceste ore raman ale tale.

Nu trebuie sa te ingrijorezi ca vei veni la sedinta la ora programata si vei gasi pe altcineva in locul tau;  si nici ca vei fi nevoit(a) sa astepti in camera de asteptare pentru ca sedinta dinainte se prelungeste nedefinit. Timpul este o resursa din ce in ce mai importanta in zilele noastre si merita sa i se acorde respectul cuvenit.

Experienta psihoterapeutica a aratat cat de confortabil, de linistitor si de asigurator este pentru persoanele implicate in proces sa stie ca au un spatiu si un timp al lor, numai al lor, in care sa poata intra in contact profund cu ele insele.

A schimba frecvent orele de psihoterapie creeaza senzatia de dezorganizare si de confuzie, ceea ce genereaza nesiguranta. Nesiguranta, la randul ei, amplifica stressul si mobilizeaza puternic mecanismele de aparare; ori, scopul este de a relaxa aceste mecanisme de aparare pentru a facilita accesul la continuturile inconstiente din spatele lor.

II.2. DURATA SEDINTELOR

Durata unei sedinte este de 50 de minute, iar acest lucru trebuie inteles in felul urmator: daca programarea este la ora 10 a.m. (de exemplu), sedinta se va termina la ora 10:50, indiferent de momentul in care clientul  ajunge la cabinet (10:00, 10:10 sau 10:35 etc).

Asa cum spuneam mai devreme, stiu ca timpul tau e important. Si timpul meu este important, de asemenea. Ca si timpul celorlalti clienti ai mei, care au si ei rezervate orele lor.

II.3. FRECVENTA SEDINTELOR

Ceea ce obtii depinde in mod direct de investitia pe care o faci.

Prin traditie, psihoterapia psihanalitica se realizeaza cu o frecventa crescuta a sedintelor. La inceputurile psihanalizei, se lucra cu o frecventa de 6 sedinte pe saptamana.

In prezent, exista 3 ritmuri de lucru:

– minimal: 1 sedinta/ saptamana;

– moderat: 2  sedinte/ saptamana;

– intensiv: 3-5  sedinte/ saptamana.

Psihoterapeutul face recomandari in ceea ce priveste ritmul de lucru, dar alegerea apartine clientului. Fiecare persoana se asaza in acest proces in felul si in ritmul in care se simte confortabil.

Unele persoane demareaza cu un ritm de lucru mai lent si il cresc pe parcurs, altele incep intensiv si apoi se asaza intr-un ritm moderat, altele pornesc cu un anume ritm si il pastreaza pe parcursul intregului proces.

Este important de recunoscut totusi ca

Alegerea ritmului de lucru este o masura a disponibilitatii interne pentru implicarea in procesul introspectiv.

II.4. ABSENTAREA DE LA SEDINTE

Ca in orice proces de invatare sau dezvoltare personala, si in terapie continuitatea este importanta, iar discontinuitatile (absentele de la sedinte) sunt indezirabile intrucat perturba procesul.

A urma o terapie psihanalitica implica un angajament serios, o motivatie puternica si o disciplina de care nu oricine este capabil.

In plus, implica responsabilitate.

Astfel, pentru ca terapeutul iti rezerva tie anumite ore din timpul lui de lucru, esti invitat sa iti asumi responsabilitatea pentru absenta de la aceste ore.

Asta inseamna ca, in traditia psihanalitica, sedintele de la care se absenteaza se platesc.

Evident, in viata oricarui client pot aparea situatii exceptionale (deplasari in interes de serviciu, probleme de sanatate, un eveniment special etc) care il pot impiedica sa ajunga la sedinte.

In astfel de situatii, clientul are libertatea de a alege intre:

a) a-si asuma sedinta pierduta (a o plati)

si

b) a o reprograma. Pentru reprogramare, este nevoie sa fiu anuntat cu minim 24 ore (preferabil 48 ore) in avans.

Personal, prefer varianta recuperarii (reprogramarii) pentru ca procesul sa fie afectat cat mai putin de discontinuitate. Dar daca clientul alege  varianta nerecuperarii si prefera sa-si asume (plateasca) sedinta pierduta, ii recunosc libertatea de a decide in acest fel si ii respect alegerea.

Concediile sunt considerate un caz diferit si tratat ca atare: sedintele din perioada concediilor, evident, nu se platesc. De obicei, se iau in calcul 4 saptamani de concediu pe an (atat pentru client, cat si pentru terapeut).

II.5. CONSIDERATII FINALE

Cadrul analitic este garantul calitatii, seriozitatii si profesionalismului demersului psihoterapeutic.

Prin regulile si conditiile sale, cadrul analitic este cel care face diferenta dintre un proces psihoterapeutic si o simpla discutie cu efecte terapeutice.

Multe lucruri pot avea efecte terapeutice: o discutie cu un prieten, lectura unei carti, vizionarea unui film, o replica auzita in treacat. Uneori, in anumite conditii, daca vin la momentul potrivit, atunci cand mintea este linistita si pregatita, toate acestea pot conduce la insight.

Dar un proces psihoterapeutic este mult mai mult decat atat si asta tocmai datorita cadrului (regulilor analitice). Cadrul analitic este cel care orienteaza conversatiile psihanalitice intr-un demers sistematic, riguros si profund.

Prin efectele sale structurante, cadrul este in sine un puternic instrument al schimbarii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s