Modul de lucru

CONDIȚIILE CARE FAC SUCCESUL POSIBIL

Psihoterapia psihanalitică se desfășoară în anumite condiții specifice, testate și validate în timp,  menite să asigure succesul demersului psihoterapeutic.  

Modul de lucru prezentat mai jos este modul specific de lucru în psihoterapia psihanalitică, conform cu recomandările și regulile internaționale referitoare la practica psihoterapiei psihanalitice.

INTERVIURILE PRELIMINARE

O psihoterapie psihanalitică debutează cu ceea ce noi, psihoterapeuții, numim interviuri preliminare: o serie de 3-5 ședințe care oferă posibilitatea celor doi protagoniști să se cunoască și să evalueze oportunitatea de a lucra împreună.

Terapeutul evaluează eligibilitatea persoanei pentru un astfel de demers, în ce măsură are abilitățile minim necesare: capacitate de autoobservare și de autoreflecție, înclinație către introspecție, motivație puternică, seriozitate, perseverență.

Clientul, la rândul sau, are posibilitatea de a-și face o idee despre cum se lucrează în această abordare și de a evalua măsura în care poate beneficia urmând un astfel de demers.

PROGRAMAREA ȘEDINTELOR

Ședințele se programează astfel încât să convină programului ambilor protagoniști.

Un aspect distinctiv, extrem de important, al psihoterapiei psihanalitice este faptul că programarea ședințelor se păstrează în timp.

De exemplu, se convine ca ședințele să se facă în zilele de luni și joi, la ora 18. În fiecare săptămână, în zilele de luni și joi, la oră 18, vei veni la ședință, iar terapeutul îți va rezerva aceste ore ție. Aceste ore rămân ale tale.

Nu trebuie să te îngrijorezi că vei veni la ședință la ora programată și vei găsi pe altcineva în locul tău; și nici că vei fi nevoit(a) să aștepți în camera de așteptare pentru că ședința dinainte se prelungește nedefinit. Timpul este o resursă din ce în ce mai importantă în zilele noastre și merită să i se acorde respectul cuvenit.

Experiența psihoterapeutică a arătat cât de confortabil, de liniștitor și de asigurator este pentru persoanele implicate în proces să știe că au un spațiu și un timp al lor, numai al lor, în care să poată intra în contact profund cu ele însele.

A schimba frecvent orele de psihoterapie creează senzația de dezorganizare și de confuzie, ceea ce generează nesiguranță. Nesiguranța, la rândul ei, amplifică stressul și mobilizează puternic mecanismele de apărare; ori, scopul este de a relaxa aceste mecanisme de apărare pentru a facilita accesul la conținuturile inconștiente din spatele lor.

DURATA ȘEDINȚELOR

Durata unei ședințe este de 50 de minute, iar acest lucru trebuie înțeles în felul următor: dacă programarea este la ora 10 a.m. (de exemplu), ședința se va termina la ora 10:50, indiferent de momentul în care clientul ajunge la cabinet (10:00, 10:10 sau 10:35 etc).

Așa cum spuneam mai devreme, știu că timpul tău e important. Și timpul meu este important, de asemenea. Ca și timpul celorlalți clienți ai mei, care au și ei rezervate orele lor.

FRECVENȚA ȘEDINȚELOR

Ceea ce obții depinde în mod direct de investiția pe care o faci.

Prin tradiție, psihoterapia psihanalitică se realizează cu o frecvență crescută a ședințelor (mai multe ședințe pe săptămână).

Putem considera că există 3 ritmuri de lucru:

– minimal: 1 ședință/ săptămână;
– moderat: 2 ședințe/ săptămână;
– intensiv: 3-5 ședințe/ săptămână.

Psihoterapeutul face recomandări în ceea ce privește ritmul de lucru (frecvența ședințelor), dar alegerea aparține clientului. Fiecare persoană se așază în acest proces în felul și în ritmul în care se simte confortabil.

Unele persoane demarează cu un ritm de lucru mai lent și îl cresc pe parcurs, altele încep intensiv și apoi se așază într-un ritm moderat, altele pornesc cu un anume ritm și îl păstrează pe parcursul întregului proces.

Este important de recunoscut totuși că

Alegerea ritmului de lucru este o măsură a disponibilității interne pentru implicarea în procesul introspectiv.

ABSENTAREA DE LA ȘEDINȚE

Ca în orice proces de învățare sau de dezvoltare personală, și în terapie continuitatea este importantă, iar discontinuitățile (absențele de la ședințe) sunt indezirabile întrucât perturbă procesul.

A urma o terapie psihanalitică implică un angajament serios, o motivație puternică, un anumit grad de disciplină.

În plus, implică responsabilitate.

Astfel, pentru că terapeutul îți rezervă ție anumite ore din timpul lui de lucru, ești invitat să îți asumi responsabilitatea pentru absența de la aceste ore.

Asta înseamnă că, în tradiția psihanalitică, ședințele de la care se absentează se plătesc.

În felul acesta, se protejează atât procesul, cât și relația psihoterapeutică. 

Tu, în calitate de client, ești încurajat să-ți depășești rezistența la schimbare: uneori se poate întâmpla „să nu ai chef” de terapie, dar știind că va trebui oricum să plătești ședința, poate te vei mobiliza să vii. 

Iar dacă nu ajungi la o ședință, plătind acea ședință, vei avea garanția că psihoterapeutul îți va păstra ție ora și nu o va da altcuiva.

Evident, în viața oricărui client pot apărea situații excepționale (deplasări în interes de serviciu, probleme de sănătate, un eveniment special etc) care îl pot împiedica să ajungă la ședințe.

În astfel de situații excepționale, există opțiunea reprogramării ședinței. Pentru reprogramare, este nevoie să fiu anunțat cu minim 24 ore (preferabil 48 ore) în avans.

La rândul meu, atunci când eu nu pot face ședința din motive excepționale, mă angajez să îți ofer posibilitatea recuperării ședinței cât mai curând posibil.

Concediile sunt considerate un caz diferit și tratat că atare: ședințele din perioada concediilor, evident, nu se plătesc.

Important!

Tu, în calitate de client, poți alege să termini procesul terapeutic în orice moment dorești, chiar și după prima ședință!

Dar atât timp cât ești în acest proces, este necesar, util și benefic să lucrezi în condițiile expuse mai sus.

________________________

Dacă ești de acord cu condițiile de mai sus și simți că sunt în avantajul dezvoltării tale, poți face o programare aici.

_____________________

RELATED POST:

Cadrul psihoterapiei: Condițiile care fac succesul posibil

Leave a comment