Psihoterapia, antrenament pentru libertate

Psihoterapia, antrenament pentru libertate

Psihoterapia psihanalitica este un antrenament intensiv, riguros, sustinut. Ce se antreneaza? Abilitatea de a deveni constienti. Constienti de gandurile, sentimentele, emotiile, dorintele, fricile, angoasele, tiparele de comportament.

De ce este atat de important sa devenim constienti?

Pentru ca numai atunci cand devenim constienti putem face alegeri in deplina cunostinta de cauza. Cand functionam la nivel inconstient, suntem pe “pilot automat”, repetam aceleasi lucruri la nesfarsit, suntem victimile automatismelor noastre, nu avem de ales.

Constientizarea face posibila libertatea.

_________________________________________________________________________

Daca ne analizam cu onestitate, descoperim ca nu suntem oameni liberi. Cu foarte rare exceptii, suntem prizonierii prejudecatilor si  fixatiilor noastre, ai credintelor limitative si ai tiparelor rigide de gandire si comportament. Problemele emotionale, relationale si de sanatate cu care ne confruntam in viata noastra de zi cu zi sunt consecintele directe ale acestei stari de fapt.

Asa cum declara Freud acum 100 de ani si ulterior multi alti analisti contemporani (Rangell, Novick etc), scopul analizei este restaurarea capacitatii de a alege, dobandirea libertatii de a decide.

Privita in aceasta lumina, psihoterapia psihanalitica este un antrenament pentru libertate – libertatea interioara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s