Dragostea la prima vedere (Adevarul de week end, 28 septembrie 2013)

Adevarul (Elena Coroianu): Din punctul de vedere al specialistului, care este explicatia dragostei la prima vedere? Am gasit un alt studiu care spune ca barbatii isi dau seama in 8,2 secunde.

Virgil Rîcu: Psihanalistii nu prea cred in dragostea la prima vedere. Ceea ce apare multora drept dragoste la prima vedere este de fapt o regasire.
Intr-o formulare mai explicita…Principalele investitii afective se fac in copilarie. Copilul devine atasat de figurile importante din copilaria lui, iar la varsta adulta leaga relatii semnificative cu persoane care seamana cu aceste figuri importante din copilaria sa.

Cercetarile cu privire la ceea ce declanseaza indragostirea sunt surprinzatoare: un anumit gest, o anumita privire, o anumita tonalitate vocala, un anumit parfum, o anumita preferinta literara, forma mainilor, chiar si forma urechii…
Toate acestea nu sunt decat asemanari cu persoane dragi din copilarie care activeaza dorinte si sentimente vechi, ascunse in inconstient.

Aceasta-i dragostea la prima vedere: regasim persoane vechi in persoanele noi pe care le intalnim.
De unde si acea senzatie ciudata ca, desi am intalnit o anumita persoana doar in urma cu cateva ore, avem sentimentul ca o cunoastem de o viata.

Experienta prezenta nu este decat intr-o mica proportie noua – ea implica un replay al amintirilor, al perceptiilor si emotiilor din trecut.

Adevarul: Credeti ca exista o diferenta intre barbati si femei in ceea ce priveste „indragostitul”? Sunt vreunii mai „predispusi” la asa ceva?

V.R: Cred ca in primul rand trebuie specificata diferenta intre dorinta sexuala si indragostire, precum si relatia dintre ele.
Dorinta sexuala – daca o privim ca pe o foame ce trebuie satisfacuta- poate exista fara sa conduca neaparat la indragostire.
Daca imi este foarte foame, mananc ce am la dispozitie, chiar daca ceea ce am dispozitie nu imi place in mod deosebit. Dar asta nu inseamna ca, odata potolita foamea, data viitoare voi cauta acelasi aliment.

Dorinta sexuala nu include automat indragostirea, dar indragostirea include dorinta sexuala in timp ce presupune mult mai mult decat atat. Indragostirea presupune includerea celuilalt in fantasme romantice gen suflet pereche, in care rezonanta este imaginata a exista pe toate planurile: sexual, emotional, intelectual, spiritual.

Casanova spunea ca dragostea vine dupa sex, iar afirmatia lui reflecta un punct de vedere masculin.
Dragostea vine dupa sex, adica dupa ce foamea sexuala a fost satisfacuta. Daca vorbim despre dragoste inainte de sex, nu stim clar daca vorbim despre dragoste intr-adevar sau doar despre dorinta sexuala.
Aceeasi afirmatie sugereaza importanta compatibilitatii sexuale in consolidarea dragostei la barbati. Barbatului ii este greu sa conceapa o relatie de dragoste in absenta unei relatii sexuale care sa-l valideze ca barbat.

In timp ce este mai permisiva cu barbatii, carora le ingaduie sa separe sexul de dragoste (sa se bucure de placerea sexuala fara a trebui sa se indragosteasca), conditionarea socio-culturala ii impune femeii sa traiasca dorinta sexuala in contextul indragostirii.

Motivul ascuns al acestei ingradiri rezida probabil in teama societatii masculine de amplitudinea dorintei sexuale feminine, viziune surprinsa atat in mitologia hindusa, cat si in mitologia greco-romana (vezi mitul lui Tiresias): dorinta sexuala a femeii este de 8 sau chiar 9 ori mai mare decat cea a barbatului, dar acest lucru trebuie sa ramana un secret bine ascuns.
Profetul Tiresias a fost orbit de Hera pentru ca a dezvaluit acest secret lui Zeus: el vazut ceea ce nu trebuia sa vada si a fost pedepsit in consecinta.

______________________________

Articolul poate fi citit in intregime aici.

Leave a comment