Secretul unei psihoterapii de succes

Care-s conditiile ca psihoterapia ta personala sa fie o psihoterapie de succes?

– Sa intalnesti un psihoterapeut remarcabil?

– Sa ai o compatibilitate excelenta cu psihoterapeutul?

– Psihoterapia ta sa inceapa exact la momentul potrivit?

Cu siguranta, toate aceste lucruri sunt importante.

Dar tind sa cred ca ingredientul secret al succesului in terapia personala este altul.

Si este vorba despre acelasi ingredient care face ca un om sa aiba succes in matematica, muzica, dans, moda, filosofie etc.

Este usor de observat…

Un elev bun la matematica iubeste matematica.

Un muzician talentat iubeste muzica, poate chiar traieste pentru muzica.

Un filosof este fascinat de contemplatie, se hraneste din placerile subtile ale contemplatiei.

Pe scurt, pentru a avea succes intr-un domeniu/activitate, pe langa efortul depus cu perseverenta, trebuie sa iti si placa, sa ai o afinitate pentru domeniul/activitatea respective.

Succes = pasiune/dragoste/afinitate + efort perseverent

In mod similar, pentru ca terapia ta personala sa aiba succes, este nevoie sa-ti placa psihoterapia. Psihoterapia ca proces si disciplina in sine, cu ceea ce implica ea in mod specific: o inclinatie catre introspectie, o curiozitate in raport cu trairile tale, o dorinta de a investiga si intelege motivatiile ascunse din spatele comportamentelor, o atractie fata de a-ti contempla sentimentele si o placere, deopotriva subtila si fascinanta, de a medita asupra lor.

Aceasta idee poate parea neobisnuita multora, caci marea majoritate a oamenilor ajunge in cabinetele de psihoterapie doar fortata de imprejurari.

Adusi de suferinta, reactia cea mai probabila este: „Cum sa-mi placa psihoterapia?! Vreau sa se termine cat mai repede si sa ma intorc la viata mea de dinainte!”

Dar, spre deosebire de modelul medical, in care pacientul isi permite luxul de a ramane nestiutor pe durata intregului tratament, in psihoterapie progresul se realizeaza doar pe masura ce clientul se familiarizeaza cu mintea sa, ajunge sa o cunoasca, mintea si viata sa devin obiectul sau de studiu.

Daca vii la terapie doar pentru a scapa de simptome…

Pentru a afla „trucuri” prin care sa-ti determini iubitul sau iubita sa se intoarca la tine…

Sau sa-ti „controlezi” seful…

Daca soliciti o terapie de cuplu doar pentru a-l schimba pe omul de langa tine, refuzand sa privesti catre propria persoana…

probabil terapia iti va alina din suferinta si te va ajuta sa depasesti situatia de criza, dar nu va avea efecte transformatoare profunde. Ca sa apelez la o sintagma mult uzitata in literatura americana de self-help, nu iti va schimba viata.

Pentru ca psihoterapia ta personala sa aiba succes, in adevaratul sens al cuvantului, pentru a-ti schimba viata, este nevoie sa atingi acel nivel in care:

devii curios, atras, fascinat de procesul explorator specific psihoterapiei, in care navighezi printre sentimente si dorinte periculoase,

ajungi sa iubesti si sa fii mandru de acele momente in care reusesti sa gasesti in tine curajul de a-ti infrunta fricile,

iti cultivi gustul pentru placerile subtile, rafinate, ale introspectiei, te lasi hranit de ele, le descoperi savoarea.

Asa cum bine se spune,

Orice poveste de succes este, in ultima instanta, o poveste de dragoste.

Leave a comment